مشخصات فردی و زندگینامه
نام:رسول
نام خانوادگی:قلیچ
پست الکترونیک:aghelich@gmail.com
تخصص ها:تاریخ و سیره ، رجال و تراجم ، ادیان و مذاهب

زندگی نامه

در سال 1357 در یکی از شهرهای اطراف کرج در خانواده ای غیر روحانی به دنیا آمدم

تحصیلات مرسوم را تا حدود دیپلم ریاضی فیزیک در همان جا به پایان رساندم.

به دلیل علاقه شدید به علوم حوزوی در سال 1375 وارد حوزه علمیه قم شدم.

دروس مرسوم حوزه را تا مرحله اتمام سطح و آغاز درس خارج در این مدت به انجام رسانده ام.

از همان ابتدای تحصیلات حوزوی به مباحث تاریخی و نیز حدیثی علاقه وافر داشته و عمده مطالعات خودم در این رشته ها بوده است. لذا در سال 1381 در نخستین دوره مرکز تخصصی تاریخ اسلام حوزه که در مرکز آموزش های تخصصی باقرالعلوم (ع) برگزار شد، با رتبه بالا پذیرفته شده و به تحصیل در این رشته تخصصی مشغول شدم.

در سال 1385 از این مرکز فارغ التحصیل شده و بلافاصله در اولین دوره تخصصی تاریخ تشیع (سطح 3) در همین مرکز پذیرفته شدم. اما در اواخر اتمام این دوره به دلیل مشکلاتی خاص، تحصیل در این دوره را ناتمام گذاشته و در عوض همین رشته را با عنوان مطالعات تاریخ تشیع در دانشگاه ادیان و مذاهب در دوره کارشناسی ارشد پیگیری کردم. در سال 1390 هم از این دانشگاه فارغ التحصیل شدم. عنوان پیایان نامه اینجانب که با نمره عالی دفاع کردم، (بررسی دیگاه عالمان شیعه درباره کتاب سلیم بن قیس) بود.

در بین اساتیدی که بیشترین استفاده علمی را از محضرشان برده ام، باید به جناب دکتر صفری فروشانی و حجه الاسلام والمسلیمن دکتر فرمانیان و نیز جناب دکتر سید علی موسوی نژاد نام ببرم. بیشترین تاثیر بنده از این اساتید، بیشتر نحوه پژوهش دقیق و روشمند مباحث تاریخی و از همه مهمتر ایجاد نگاهی تاریخی به مسایل مختلف می باشد.

سوابق پژوهشی: از همان دوره تخصصی تاریخ اسلام، به معرفی جناب حجه الاسلام و المسلمین دکتر حسینیان مقدم به عنوان محقق همکار با پژوهشگاه حوزه و دانشگاه همکاری خود را  آغاز کردم. در این مدت در گروه تاریخ اسلام این پژوهشگاه در طرح دانشنامه سیره نبوی (ص) تا کنون (سال 1390) نگارش حدود 200 مدخل را انجام داده ام. از مهم ترین مدخل های تالیفی بنده، می توان به مدخلهای: اصبغ بن نباته، بسر بن ابی ارطاه، شریح قاضی، سهل بن حنیف و ... اشاره کرد. از این دانشنامه تاکنون یک جلد به چاپ رسیده و جلد دوم در دست انتشار و جلد های سوم و چهارم در دست ویرایش و آماده سازی نهایی است.

هم چنین با دانشنامه پیامبر اعظم (ص) که در پژوهشکده باقرالعلوم (ع) سازمان تبلیغات اسلامی در دست تهیه است، نیز به عنوان عضو شورای علمی گروه تاریخ و اعلام همکاری دارم. این دانشنامه با تاکید بر شخصیت رسول گرامی اسلام (ص) پژوهشی کاملا مستقلی از دانشنامه سیره نبوی (ص) است که می توان آن دو را مکمل یکدیگر دانست.

هم اکنون نیز مشغول تدوین دو طرح پژوهشی برای پژوهشگاه حوزه و دانشگاه (بررسی تاریخ نگاری ابن شهرآشوب در کتاب مناقب) و پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت دفتر تبلیغات (جریان شناسی تاریخی کتب ضد شیعی) هستم.